Kaj pravzaprav počnejo spletni mojstri?

Spletni mojstri so tisti posamezniki, ki obvladajo veščine, potrebne za izdelavo, postavitev in vzdrževanje takšnih in drugačnih spletnih strani. Veliko spletnih mojstrov svoje storitve ponuja drugim v obliki ponudb za izdelavo spletnih strani, še več pa je takšnih, ki spletne strani postavljajo le za lastno veselje, oziroma bolje rečeno za dodaten zaslužek. Skoraj vsaka spletna stran je namreč neposredno ali posredno povezana s služenjem denarja. Mnogi spletni mojstri se tako ukvarjajo s postavitvijo raznih spletnih strani, na katerih kaj prodajajo, ali pa služijo z oddajanjem oglasnega prostora, pogosto pa izdelane spletne strani kar prodajo. Vendar pa je pot od postavitve spletne strani do služenja denarja večinoma dolga in naporna. Treba je namreč zagotoviti dovolj obiskovalcev, da se izdelava in vzdrževanje poplačata, to pa se dosega na različne načine. En izmed teh je optimizacija spletnih strani, s katero se ukvarja mnogo spletnih mojstrov. Pri tem gre za prilagoditev spletne strani tako, da je bolj po godu spletnim iskalnikom, torej jo uvrstijo višje med rezultate iskanj za določene ključne besede. To pomeni več obiskovalcev, posledično pa seveda več denarja za spletnega mojstra, kateremu gre optimizacija spletnih strani dobro od rok. Lahko bi torej rekli, da optimizacija spletnih strani predstavlja kar velik del dejanskega dela spletnih mojstrov. Izdelava in postavitev spletne strani zahtevata le malo truda, saj to lahko opravi skoraj vsak, ki ima osnovno znanje računalništva in si je pripravljen vzeti kakšno uro časa. Težave se začnejo pri pridobivanju obiskovalcev in vzdrževanju spletne strani, kjer se optimizacija spletnih strani izkaže za izjemno prednost, ki pogosto ključno vpliva na končni zaslužek spletnega mojstra. Dobra optimizacija spletnih strani namreč zagotavlja več denarja od oglaševalcev, prav tako pa se optimizirane strani prodajajo za precej višje zneske, kot pa neoptimizirane.

Kvalitetna izvedba in vrhunski design spletne strani vam priskrbijo pri podjetju elitek d.o.o.

Prevodi v angleški jezik in nemški jezik so najbolj pogosti

Najpogosteje se išče prevajanje v angleški jezik in v nemški jezik. To je najbolj iskana storitev. To sta najbolj priljubljena in najpogostejša dejavnost v Evropski Uniji. V EU govori nemški jezik še več ljudi kot angleški. Oba jezika sta v Evropi zelo razširjena, zato je prevajanje v teh jezikih najpogosteje in tudi najbolj iskano. Prevajalci, če obvladajo angleški in nemški jezik, so zelo iskani in imajo vedno veliko dela.

Oba jezika imata tudi svoje različice. Strokovno podkovan prevajalec mora dobro poznati različice obeh jezikov. Pri angleškem jeziku je za prevajanje potrebno paziti na avstralsko angleščino in ameriško angleščino. Prevajalec mora te različice poznati, da ne naredi strokovnih napak. Prevodi v oba jezika so zato zahtevnelši. Tudi nemški jezik ima različico – avstrijsko nemščino. Prevajanje potrebuje pazljivost, paziti je potrebno na strokovnost in kvaliteto prevodov.

Prevodi v angleški in nemški jezik so zahtevni.

Znanih je nekaj različic, naprimer za nemški jezik, krompir se različno poimenuje v Nemčiji in v Avstriji. V Nemčiji je Kartoffeln, v Avstriji pa Erdäpfel. Različno se poimenujejo tudi marelice, Marillen in ne Aprikosen. Prevajalec mora za kvalitetno prevajanje to upoštevati in vse te različice dobro poznati. Vse to potrebuje iskušnje in vsaj nekaj let dela na tem področju. Kljub temu, da imajo vsi jeziki nekaj posebnosti, je prevajanje zelo zanimiva storitev in za prevajalca vedno nek izziv. Prevajalec mora za prevajanje dobro poznati jezik in tudi kulturo tega naroda. Biti mu mora blizu in čutiti mora z njimi. Le tako bo uspešen, tudi sam zadovoljen in iskan prevajalec. Poklic mu bo v zadovoljstvo, brez velikih stresov in zaradi tega tudi manj bolezni. Zadovoljen prevajalec, je veliko bolj kvaliteten in uspešen pri svojem delu.

Vreme Hrvaška napoved

Prvi del dneva bo vreme Hrvaška večinoma sončno. Več oblakov bo od jutra, še posebej pa tekom popoldneva v severozahodnem in osrednjem področju Gorskega kotarja, kjer tudi ni izključena kakšna ploha pred poldnevom.

Popoldne se bo nadaljevala oblačnost s severozahoda in zvečer bo v vse več krajih dež oziroma nevihta z grmenjem. Pri tem bodo v posameznih krajih nastajali pogoji za lokalna neurja, ki jih bo spremljal močan nevihtni veter z večjo količino dežja, možna je tudi toča. Večinoma sončno in suho pa bo v Dalmaciji in na južnem Jadranu.

V kontinentalnih predelih bo zapihal zmeren, redko tudi močan severovzhodnik in severnik. Na morju se jutri pričakuje šibek in zmeren zahodnik in jugozahodnik, ki bo oslabel in se obrnil v jugovzhodnik. Proti koncu dneva in v noči na torek bo na severnem zapihala burja, ki se bo krepila. Morje večinoma rahlo, z jačanjem burje zvečer in ponoči tudi zmerno valovito, temperatura pa večinoma med 22 in 26 stopinj Celzija.

Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20 na kopnem in med 21 in 27 na Jadranu. Vročina se bo zadrževala na Jadranu, posebej v srednjem in južnem, ter v notranjosti Dalmacije z najvišjimi dnevnimi vrednostmi temperature od 30 do 35. Drugod bodo večinoma med 25 in 30 stopinj, vendar je treba opozoriti, da bodo v zahodnih področjih popoldne temperature začele padati.

Dež bo ponekod pojutrišnjem ponoči in zjutraj, zatem pa se bo postopno razvedrilo. Kljub temu bo ostalo še malo manj toplo z občasnim severnikom in severozahodnikom. Od srede bo ponovno stabilno in večinoma sončno z naraščanjem temperature pa bo že v četrtek v posameznih krajih tudi vroče.

Na Jadranu bo naslednje tri dni prevladovalo sončno vreme. Samo ponekod v torek so lahko še lokalne nevihte, ko bo še pihala zmerna in močna burja, ki bo postopno slabela in se obrnila v severozahodnik. Z omenjeno burjo se bo v posameznih krajih na morju, posebno na severnem Jadranu, na kratko osvežilo, od sredine tedna pa se tudi tam ponovno pričakuje vse toplejše vreme Hrvaška.

Prehodna osvežitev v kopenskih krajih in ponekod na morju bo, posebej v torek, prineslo frontalni sistem, za katerim bo k nam pritekel malo hladnejši zrak s severa. Vendar, kot ponavadi v takih situacijah poleti, bodo v posameznih krajih jutri popoldan in zvečer nastali pogoji za lokalna neurja, pravzaprav močnejše nevihte z grmenjem s prehodno močnejšim vetrom in močnejšim dežjem, pa tudi točo.

Nocoj v posameznih krajih na kopnem in na severnem Jadranu pričakujemo kratkotrajen dež ter lokalne nevihte in grmenje. No že do jutra bodo padavine prenehale in večinoma se bo razjasnilo, redke nevihte pa bi jutri podnevi lahko bile še naprej v notranjosti Dalmacije.

Zapihal bo šibek in zmeren severovzhodnik, na Jadranu pa burja, ki bo ob vznožju Velebita tudi močna, in zaradi tega je lahko najprej tukaj morje zmerno valovito in valovito. Čez dan bo burja oslabela in se obrnila v severozahodnik, valovitost morja pa se bo počasi zmanjševala, vidljivost pa bo zelo dobra.

V nadaljevanju tedna bo sončno in vse topleje, edino okrog petka bi lahko bile v gorah posamezne plohe.

Na Jadranu bo večinoma sončno s šibkim do zmernim dnevnim vetrom. Noči bodo tople, dnevi pa vroči.

Chia semena kot dodatek

Chia semena lahko poljubno dodajamo v najljubšo hrano. Meni je najljubša priprava smoothia. Zjutraj si ga zmešam za zajtrk, kar mi vzame malo časa za okusen in zdrav obrok. Kadar želimo poskrbeti za svoje zdravje, si poleg zmernega gibanja želimo tudi posegati po zdravi hrani in to nam omogoča odlično počutje. Smoothie je hladen prigrizek in kar je najbolje, da traja le nekaj minut, da si ga pripravimo. Najbolj mi je všeč, da vsebuje visoko raven antioksidantov in vitaminov, esencialnih maščobnih kislin, ki jih dobimo z dodano nam poljubno super hrano. Če ste začetnik in si želite vključiti Chia semena v vašo prehrano, je to eden od mnogih načinov, kako jih lahko poskusite! Bodite drzni, odprti za različne okuse in če vam slučajno manjka kakšna sestavina, se ne bojte in jo nadomestite z nečim drugim, kar vam je všeč. Tako boste začeli dobivati občutek, kako pripraviti vam najljubši smoothie. To je neke vrste zelo zdrav, zanimiv in tudi okusen napitek. Z malo domišlije boste zelo uživali v mnogih mnogih okusih. Ta napitek je preprost za pripravo in zelo je zdrav, zato si poglejte naslednji recept.
Ko sem se sama poigrala z kombinacijo različnih okusov sem odkrila to noro kombinacijo. To je  vsekakor nenavaden recept in nisem ga naredila še nikoli prej. Razlog je bil v tem, da tisti dani nisem imela časa za nakupovanje in sem se odločila za eksperimentiranje iz sadja in zelenjave, ki sem ga imela še vedno v hladilniku. Bila sem presenečena, saj je bil rezultat smoothe, ki je bil presenetljivo dobrega okusna in vsebuje obilico zdravih sestavin.

Sestavine, ki sem jih našla v hladilniku:

Nekaj zamrznjenih borovnic, ki jih imam vedno v zmrzovalniku.
1 Banana
1/2 kumare
1 čajna žlička Kokosovega olja
1 žlica Chia semena

Navodila za pripravo soothia:
Banano olupite in jo dajte najprej v blender. Sesekljajte polovico kumare in jo dodajte banani. Kumari lahko odstranite olupek, če vam je tako ljubše. Če pa kumaro dobro operete in vam je okus všeč, olupek pustite na kumri, ker s tem dobite več vlaknin. Sama dodam borovnice, ki so še vedno zmrznjene, ker s tem ohladim soothie in meni je tako všeč. Da se bodo sestavine dobro zmešale in da smoothie ne bo preveč gost dodajte pribl. 200 ml vode ali vašega najljubšega soka. Dodamo kokosovo olje in chia semena. Mešamo toliko časa, da se vse sestavine dobro premešajo in dobimo gost napitek. V kolikor imate rajši manj gost soothei, si dodajte še malo vode ali soka.

Tako enostavno je to!

Opombe

Trenutno so mi zelo všeč zmrznjene borovnice, jagode ali mešano gozdno sadje. Se mi zdi, da dobiš veliko veliko več za svoj denar. Dobro je, ker se zmrznjeno sadje res ostane kar dolgo časa in se ne pokvari. Iz takega sadja nastanejo odlični in primerno ohlajeni kremasti smoothieji. Tako sadje lahko uporabite v mnogih receptih. Sploh v vročih poletnih dneh se najbolj prileže mrzel smoothie. Ključen dejavnik je tudi to, da tako zmrznjeno sadje izgubi zelo malo hranilnih snovi. Vedno pa lahko uporabite sveže sadje, če vam je ljubše oz. takrat, ko je nabiralna sezona.

Dvojno obdavčevanje

Dvojno obdavčevanje

Dvojno obdavčevanje donosa kapitala je velik problem in tudi eden najbolj spornih problemov v obdavčevanju naših podjetij. Saj vemo, da davek od dohodkov pravnih oseb vpliva na izbiro financiranja podjetij, kot tudi na izbiro prave organizacijske oblike podjetja. Ne pozabimo, da vpliva tudi na odločitev podjetij ali širiti podjetje z financiranjem novih delnic ali z zadržanjem dobička. Ker pa so organizacije različne po sestavi kapitala jih davek od dohodkov pravnih oseb postavlja v neenakopravni položaj z drugimi.

Dvojno obdavčevanje

Do ekonomske dvojne obdavčitve prihaja, ko od davčne osnove zavezanci odvedejo davek od dohodkov pravnih oseb. A to je šele prva obdavčitev. Preostanek dobička pa se lahko izplača lastnikom v obliki dividend ali pa se zadrži za povečanje kapitala. Izplačila pa so podlaga za akontacijo dohodnine fizične osebe ali novega davka od dohodkov pravnih oseb, če dividende prejme podjetje. Na tak način je donos kapitala obdavčen dvakrat. Prvič z davkom od dohodkov pravnih oseb, kot dohodek od podjetja, potem pa še z dohodnino ali z davkom na kapitalski dobiček in tako prihaja do ekonomske dvojne obdavčitve.

Da bi se odpravilo ali vsaj zmanjšalo dvojno obdavčevanje je odvisno od posameznih davčnih sistemov, kot so klasični sistem, na ravni podjetja olajšana dvojna obdavčitev in sistem, ki popolnoma odpravlja dvojno obdavčevanja. V klasičnem sistemu sta družba in lastnik ločena zavezanca. Dobiček v celoti plača družba, dividende pa plača posameznik kot fizična oseba.
Drugi primer je na ravni podjetja olajšana dvojna obdavčitev. Tu sta dva sistema in sicer sistem različnih stopenj in sistem znižanja osnove. Sistem različnih stopenj pomeni, da se dobiček namenjen dividendam, obdavči z drugačno davčno stopnjo, kot navadno. Sistem znižanja osnove, pa pomeni da se za izplačane dividende zniža davčna osnova. Tretji sistem je sistem, ki popolnoma odpravlja dvojno obdavčevanje. Ta ga lahko odpravlja na strani podjetja ali na strani posameznika. Na strani podjetja se popolnoma odpravlja dvojno obdavčevanje tako, razdeljeni dobiček sploh ne bi bil predmet dvojne obdavčitve. Sistem, ki popolnoma odpravlja dvojno obdavčevanje na strani posameznika, pa pomeni, da je celotni davek, ki plačan s strani družbe je enak znižanju davka, ki ga je nato deležen posameznik.

Dvojno obdavčevanje

V primeru, da ima država intenzivne odnose s tujino kot na primer mednarodne naložbe in podobno je pomembno, da se odpravi dvojno obdavčevanje, saj se s tem krepi njena konkurenčna sposobnost, dobra poslovna klima in poslovni odnosi.
Sklepajo se mednarodni dogovori, s katerimi se nacionalne davčne zakonodaje, za določene davke, postavi v podrejeni položaj in nadomesti z mednarodno dogovorjeno ureditvijo.
Konvencija je koristen instrument za izmenjavo podatkov in izogibanju obdavčevanja.

Leta 2011 je tudi Evropska komisija že objavila sporočilo o dvojnem obdavčevanju, kjer navaja kje prihaja do dvojne obdavčitve. Navaja pa tudi predloge za odpravo te težave. A žal za sedaj še ni evropskega predpisa, ki bi od držav članic zahteval, naj se izogibajo dvojnega obdavčevanja oz. bi dvojno obdavčevanje kar prepovedoval. Evropska komisija je marca leta 2011 že objavila predlog direktive o enotni davčni osnovi davka na prihodke podjetij. Zelo dobro bo, ko bo ta direktiva sprejeta, saj bo verjetno po vsej EU odpravila problem z dvojnim obdavčevanjem. Ta pa bo veljala le za podjetja, ki se bodo odločila uporabljati to davčno osnovo.

Razlaga sanj – beg

Sanjalo se mi je,da sem v svojem stanovanju.  Zanima me razlaga sanj. Bežim pred visokim neznancem svetlejših las v srajci z kratkimi rokavi z velikimi svetlomodrimi cveti in umazano bele barve kratke hlač. Zatečem se v kopalnico v kadi stoji moj fant čisto nag, dobre volje, neznan moški z nožem hoče ubit mene in njega občutek imam, da ga branim. Tiščim vrata , da ne pride not in kričim, jočem. Vrata so naenkrat odprta in ga vidim kako stoji z nožem v roki, zamahne proti meni mislim, da me je ranil. Stojim na temno zelenih ploščicah neznanec pa na svetli podlagi med vpitjem in jokom me fant prebudi iz sanj.

Razlaga sanj

Razlaga sanj:

Sanje  o begu so zelo pogoste. Razlaga sanj je preprosta, a obenem zapletena.  Sanje govorijo o našem begu pred nečem. Težji del je ugotoviti, pred čem pravzaprav bežimo. Kaj te tisto, kar nas plaši. Tako vam visok neznanec predstavlja nek vaš strah ali prepričanje. Nekaj česar se bojite. Verjetno strah izvira že iz otroštva. Med bežanjem ste srečali svojega sedanjega fanta, ki se »nevarnosti« ne zaveda. Za nekaj časa ste z njim »varni«.  To, da je fant nag pomeni, da je do vas odkrit. Tudi njegova dobra volja vam kaže na srečo. Vseeno vam fant ne pomaga. Zakaj? Ali ne ve kaj vas muči, ali pa ne pripisuje temu nobene nevarnosti. Z zadevo se morate soočiti sami.  Sanje vas vsekakor opozarjajo, da se boste soočili z nečim neprijetnim, kar vas že nekaj časa teži.

Razlaga sanj

Razlaga sanj za vas je, da se je dobro obrniti vase in se vprašati kaj oz. česa se bojite. Določene situacije (npr. samote, neuspeha…)? To sami najbolje veste. Bodite iskreni. Takoj, ko boste ugotovoli kaj je tisto kar vas plaši, lahko svoje prepričanje o tem le obrnete v drugo stran. Na ogledalo si npr. napišite: VEM KAJ IŠČEM IN TO TUDI DOBIM. Ali: POČUTIM SE KOT ZMAGOVALKA.

Ne bojte se, najtežje se je z zadevo soočiti, potem gre lahko samo še na bolje. Ne pozabite kdo ste in le pogumno naprej!

Cvetni prah čebele

Čebele narediljo za 15 milijard dolarejv vredno delo. Vrednost pridelka, če ne bo več opraševalcev,  se bo izredno dvignila, zlasti to velja za specialne pridelke, kot so mandlji in drugi oreščki, jagode, sadje in zelenjava.
Pa vendar ne moremo ne čebel in ne njihovega dela vrednotiti v denarju. So del narave, se pravi so tudi del nas. Naša dolžnost je, da jih omogočimo življenje, kakršnega si zaslužijo. Varujmo jih. Okužen cvetni prah je odgovoren za pogin čebel.

Cvetni prah

Zadnja leta se kar veliko govori o poginu čebeljih družin. Nekaj časa nazaj pa so znanstveniki v ZDA ugotovili, da so za to krivi virusi, ki se širijo. Okužen cvetni prah je tisti, ki bi lahko igral vlogo pri poginu čebeljih družin. Še več, lahko se prenese tudi na čmrlje in ose.

V panjih, ki jih je prizadel ta virus, je povzročil propad cele čebelje kolonije. Ta pojav, ki so ga opazili v ZDA v letu 2006, je povzročil množično izginotje čebel delavk. Nekatere študije so pokazale, da izraelski akutni virus paraliza (IAPV), prvič najden in ugotovljen leta 2002, lahko povzroči smrt čebel.

Znanstveniki so ugotovili, da se virusi, ki okužijo čebeljo kolonijo, prenašajo iz ene čebele na drugo čebelo. V panju se virus prenaša preko sline okuženih čebel ali pa okužena čebelja kraljica naprej okuži svoja izležena jajca. Težko pa je ugotoviti, kako se virusi preselijo iz panja v nov neokužen panj. Nekateri sumijo, da virus prenašajo čebele, ki obiskujejo druge kolonije, a vendar tega nihče zares ne ve. Še manj pa je jasno, kako se virusi prenesejo na druge insekte.

Cvetni prah

Okužen cvetni prah lahko okuži čebele. Čebele zbirajo nektar, ki ga nato predelajo v med in to je potem njihova hrana. Cvetni prah čebele delavke oblikujejo v drobne kroglice in jim dodajo malo nektarja.

Ko je strokovna ekipa, pobrala cvetni prah, tistim ki imajo v lasti čebele in pregledala nabran cvetni prah, so ugotovili, da so bile nekatere čebele zdrave, vendar je bil njihov pelod okužen. To potrjuje, da se je vsaj ena vrsta virusa, ki je smrtna bolezen čebel, širila iz cvetnega prahu na čebele. Ne vemo pa še, če prenos potekat v obratni smeri.

V drugem, ločenem poskusu, ekipa zbere in pregleda čmrlje in ose. Dobili so dokaze o virusih, ki lahko okužijo tudi čebele. Ko so zdrave čebele iz panja obiskale enake cvetove, ki jih že prej obiskali bolni čmrlji, je zdrava kolonija čebel dobila virus že v enem tednu, je ugotovila ekipa.

Čebelji virusi pa na splošno niso nujno smrtni. To je nekako tako kot prehlad. Če ste zdravi, ne boste ujeli prehlada od vašega soseda. Se pa moramo vprašati, zakaj so čebele sedaj bolj dovzetne za te viruse. Najverjetneje pride do zmanjšane odpornosti čebel zaradi pesticidov v naravi in zaradi pomanjkanja dobre hrane za njih.

Drugi opraševalci oz. drugačen način opraševanja ni ustrezna rešitev, če pride do množičnega pogina čebel. Tudi raziskave kažejo, da drugačne vrste oprašitev za poljščine niso najboljša alternativa.  Ljudje mislijo, da vsaj če čebele izginejo, bodo pa uporabili druge vrste živali oz. insektov, kot so čmrlji ali ose, za opraševanje. Toda nova raziskava kaže, da se lahko virusi širijo tudi na druge opraševalce in oni so verjetno tudi izpostavljeni isti vrsti stresa.

Superhrana – shranjevanje živil

Za vsako vrsto sadja in zelenjave imamo najpogostejši način uporabe, ki je za nas najboljši ali najpriročnejši. Sadje in zelenjavo želimo uživati skozi celo leto, zaradi njihovih dobrodejnih učinkov. Superhrana, ki jo uživamo dnevno, nas polni z energijo tudi takrat, ko ni čas njihovega zorenja. Različne vrste sadja in zelenjave se razlikujejo po času dozorevanja in njihovi obstojnosti. Jagodičasto sadje npr. goji jagode je najmanj obstojno, zato ga je najbolje kar sproti pojesti. Da bi superhrana ohranila čim več hranjivih snovi, jo je potrebno pravilno shranjevati. Različno sadje in zelenjava so si po svoji sestavi različna in se zato tudi različno hitro kvarijo. Vendar se lahko temu uspešno izognemo in živila primerno shranjujemo. Superhrana je živa snov, v kateri poteka prosec zorenja, staranja in kvara.

super hrana

Tako moramo poznati procese, ki potekajo v sadju in zelenjavi in zato vemo kdaj spremijajo svojo kakovost. Pri vseh živilih, kot je Superhrana in seveda tudi drugih, moramo upoštevati temeljna higijenska načela. Sadje, ki ga shranjujemo, mora biti zdravo in ne sme kazati nikakršnih znakov gnitja, plesnenja ali ostalih škodljivih sprememb. Pomembno je, kako ravnamo s plodom že med obiranjem, ker ne sme biti mehansko poškodovan. Embalaža kamor živilo shranimo mora biti nepoškodovana in čista. Živila vedno shranjujemo na čistih mestih in prostorih, ki so zavarovani pred škodljivimi zunanjimi vplivi. Pri shranjevanju moramo upoštevati tudi tiste dejavnike, ki vplivajo na hitrost pojavljanja nezaželenih sprememb v živilu. Najpogostejše napake, ki jih lahko naredimo je, da živila, izpostavimo neprimerni temperaturi, vlagi ali svetlobi. S pravilnim shranjevanjem ostanejo živila in superhrana odlično ohranjena. Najbolj obstojna živila so žita in žitni izdelki, kot so moka, testenine, riž, kosmiči… Obstojno je tudi olje in kis pa sladkor in med.

superhrana

Pravilno sušene in shranjene začimbe, čaji, kakav in kava imajo dolg rok trajanja. Vsa našteta živila shranjujemo pri sobni temperaturi, kar je približno 20 stopinj Celzija. Žita in mlevske izdelke, med katere štejemo različne vrste moke, zdroba, testenin, riža in podobno shranjujemo tako, da so zaščitena pred svetlobo. Večje količine teh živil, ki jih bomo uporabljali daljši čas, raje shranjujmo na suhem, temnem in hladnem mestu. Zato so najprimernejše kleti v kateri je 12 stopinj Celzija. V takem prostoru lahko živila ostanejo tudi leto dni. Res pa je, da smo sedaj v času, ko na trgovinskih policah ali kako drugače vse leto najdemo najrazličnejša živila, ki si jih želimo. Tako največkrat ne delamo več dolgotrajnih zalog. Večina mestnih gospodinjstev v svojih stanovanjih nima najboljših pogojev za dolgoročno shranevanje živil. Stanovanja so pretopla in največkrat nimamo primernega prostora za hrambo večjih količin živil. Tako se velikokrat odločimo za zamrznjevanje, s katerim določenim živilom podaljšamo čas uporabnosti in seveda za sprotne nakupe. Za nakup se odločimo preudarno in dnevno ne kupujemo vseh živil. Dober sistem je, da skušamo nakupe organizirati tako, da jih razporedimo v dnevne nakupe, tedenske in mesečne. Dnevno kupujemo torej hitro pokvarljive vrste živil, kot so kruh, mleto meso, sveže mleko in ribe. Tedensko kupujemo mlečne izdelke, svežo zelenjavo, mesne izdelke. Mesečni nakupi pa naj vsebujejo izdelke, ki se ne kvarijo hitro. To so: superhrana, testenine, riž, sladkor, sol, kis, sadni sokovi, moka… S takim načinom bomo ravnali najbolj smotrno. Po nepotrebnem ne bomo kupovali živil, ki jih ne bomo mogli porabiti.